Om man ska arbeta som chef på ett departement som näringsdepartementet behöver man den formella kompetens som krävs och erfarenheter med lyckade resultat. Allt det här hade Dag Detter när han blev chef för enheten för statligt ägande, trodde man. Det visade sig nämligen att Dag Detters formella kompetens inte riktigt var den han påstod sig ha.

I sin meritförteckning hade Dag Detter skrivit att han var civilekonom, vilket var helt fel. Dag Detter hade 80 poäng i kinakunskap och 40 poäng i företagsekonomi, det var allt. Det blir man knappast någon civilekonom på. Dessutom hade dag Detter skrivit att han hade pluggat juridik vid Stockholms Universitet. Fel nummer 2. Dag Detter hade endast pluggat juridik på ett studieförbund, det är en viss skillnad på ett studieförbund och ett universitet. Dag Detter påstod och att han hade en komplett reservofficersutbildning. Fel igen. Dag Detter fick inte fullfölja utbildningen eftersom de ansåg att han inte var en lämplig officer. Ajaj, Dag Detter. Det där var ju inte bra alls.

Nåja, även om Dag Detter saknade en del av den formella kompetens som krävdes så hade han trots alls en lång erfarenhet som finansiell rådgivare med lyckat resultat. Det är ju egentligen ännu viktigare, men trots det lyckades Dag Detter med det uppdrag han fick av regeringen.