Jag är butiksägare och har varit i många, många år. Jag har dock aldrig fått in så många förfrågningar om vattenpipor som den senaste tiden. Jag tror att jag i snitt får en fråga per dag om jag säljer vattenpipor. Tyvärr säljer jag inga vattenpipor (även om jag nu på allvar har börjat fundera på att göra det) utan istället brukar jag hänvisa till en jämförelsesajt. Dom säljer vattenpipor som är av hög kvalité och som dessutom håller ett väldigt bra pris. Jag har själv beställt ett par vattenpipor därifrån för att jämföra kvalitén mellan olika försäljare.

Jag förstår inte riktigt vad detta ökade intresset för vattenpipor beror på, men jag kan ana att en del av förklaringen ligger i att vi svenskar reser allt mer utomlands till länder likt Turkiet, länder där intresset för vattenpipor är väldigt stort. Det jag menar är att – länderna dit vi svenskar reser till, där röker man vattenpipa i mycket större utsträckning än vad vi gör här i Sverige.

Många tror att det är farligt (framför allt många äldre) att röka vattenpipa, att det bara är narkomaner och liknande folk som sysslar med det. Det stämmer dock inte överens med verkligheten. Sanningen är den att det KAN vara helt ofarligt att röka vattenpipa. Du kan lägga i ”låtsastobak” som är smaksatt med olika smaker, grejen är den att det inte är någon riktig tobak som du riskerar att bli beroende eller liknande av. Sedan kan du givetvis även röka riktig tobak och massa andra saker, men det är även möjligt att röka helt ofarliga substanser. Så till alla föräldrar – bara för att era barn vill ha en vattenpipa behöver det inte betyda att de vill börja knarka! Det är viktigt att komma ihåg.